H A U G E S U N D   B I L L E D G A L L E R I
2.11-31.12.2018

TRYGVE GOA - LINOLEUMSSNITT

Grafikksalen

Haugesund Internasjonale Tresnitt-festival 2019

Linosnitteren Trygve Goa (1925-2013) har hatt stor betydning for Haugesund Billedgalleri. I årene 1973-1992 var han Billedgalleriets leder samtidig som han virket som billedkunstner. Hans innsikt og brede kontaktnett skaffet kunstmuseet en betydelig samling av norsk grafisk kunst.

Samlingen har blitt retningsgivende for de innkjøpene museet har gjort i ettertid, og medvirket også til at Ola Tjørhom donerte sin storslåtte samling av norske og internasjonale høytrykk (tresnitt, linoleumssnitt og trestikk) i 2008. Mye takket være Trygve Goa og Ola Tjørhom huser nå Haugesund Billedgalleri en av de betydeligste tresnittsamlingene i landet.

HIT- og AVTRYKK-festivalen

Med en slik enestående samling i ryggen ønsker vi også å utforske samtidens tresnittkunst. I mai 2019 arrangeres derfor Haugesund Internasjonale Tresnittfestival (HIT). Festivalen foregår samtidig med den nasjonale kunstfestivalen AVTRYKK i regi av Haugesund Kunstforening og Norske Kunstforeninger. Med HIT vil vi feire tradisjon og innovasjon i tresnitt, trestikk og linoleumssnitt. Kunstnere fra hele verden er invitert til å sende inn arbeider og en jury vil kåre de tre beste kunstverkene. Sammen med kunstfestivalen AVTRYKK inviterer HIT-festivalen publikum til å bli med på en internasjonal grafikkutstilling med prisutdelinger i Haugesund Billedgalleri, grafikkutstillinger i Haugesund sentrum, åpne atelier, byvandringer, kunstneriske krumspring, utflukter, konserter, seminarer om grafikk og workshops… Det er all grunn til å sette av helgen 9.-12. mai 2019 allerede nå!

Workshops i Den kulturelle skolesekken Haugesund (DKS Haugesund)

Trygve Goa sin kunst preger den visuelle profilen til HIT-festivalen. Logoen tar utgangspunkt i Goa sitt verk «Tilskueren» bla. for å bygge lokal tilhørighet og for å hedre Goa som kunstner og hans betydning for festivalen.

I november 2018 skal alle elevene på 7. trinnet i Haugesund få bli med på en grafikkworkshop. Tema for workshopen er Trygve Goas kunstnerskap og høytrykket som grafisk teknikk. Elevene får selv prøve ut trykketeknikken i form av linoleumstrykk på hvert sitt handlenett. Inspirasjonen hentes fra Trygve Goas billedunivers.

Workshopen ledes av Martha Ådland, kunstformidler ved Haugesund Billedgalleri og Elena Santamarina, billedkunstner og malerikonservator. Workshopen arrangeres av DKS Haugesund. Produsenter er Haugalandmuseene og Haugesund Billedgalleri/Haugesund Internasjonale Tresnittfestival (HIT).