H A U G E S U N D    K U N S T F O R E N I N G
22.3 - 22.4.2018

SØSSA MAGNUS                        

Grafikk

Haugesund Kunstforening har gleden av å invitere til nye utstillinger med malerier av Elisabeth Werp og grafikk av Søssa Magnus. Velkommen til utstillingsåpning i Haugesund Billedgalleri torsdag 22. mars kl. 18.00. Utstillingene åpnes av styreleder Mona Elin Aarø. Alle hjertelig velkommen!

Søssa Magnus er en rendyrket grafiker og har viet sin kunstneriske karriere til å eksperimentere innen denne uttrykksformen. Hun er blitt viden kjent for sine humoristiske, sorgmuntre bilder der hunden har fått en spesiell plass. I kraft av sitt manglende talespråk blir hunden spesielt uttrykksfull i kroppsspråket.      

Jeg tror jeg treffer noe allmennmenneskelig med disse bildene av ulike hundeuttrykk, og det at det er et uttrykk basert på en enkel strek. Det er ingen vanskelig psykologi i disse bildene. Og det er jo veldig mange som har hund i dag og som kjenner igjen seg selv og hunden sin, sier Søssa Magnus. 

Fra kobbertrykk og linosnitt, oppdaget hun en trykkemetode som hadde de rette kvalitetene. Med plexiplater som underlag og brennejern som tegneredskap fant hun frem til den karakteristiske lodne streken:

Ved å arbeide med pleksiglass og dyptrykk har jeg fått et uttrykk som passer til det jeg ønsker å formidle med arbeidene mine. (Søssa Magnus)

Plexitrykket ga muligheten til å lage overdimensjonerte hundeportretter i ulike positurer og situasjoner. Slik fikk hundene både sjel og identitet. Hunden Molly og Frysja-verkstedets firbente venn (pinnsvinet) har vært til inspirasjon for mange av de arbeidene Søssa Magnus viser i Haugesund Kunstforening.

Søssa Magnus (f. 1948) er utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole (1965-70) og ved Statens Kunstakademi (1973-78). Sitt daglige arbeid har hun på verkstedet i Frysja kunstsenter, idyllisk beliggende ved Akerselva like utenfor Oslo sentrum. Magnus kan se tilbake på en lang rekke kollektiv- og separatutstillinger. Hun har bla. hatt separatutstillinger i Bergen Kunstforening (1987), Galleri Norske Grafikere (1987, 1988, 1997, 2014), Kunstnerforbundet (1990, 1994, 2002) Galleri Briskeby (2008, 2011, 2012, 2015) og Hamar Kunstforening (2015) m.fl.. Søssa Magnus er blant annet innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, Oslo Kommunes Kunstsamlinger og NRK Oslo. Les mer om Søssa Magnus: https://www.kunstverket.no/Kunstnere/Kunstnere-M-R/Soessa-Magnus.aspx#cv

Fotodokumentasjon: Haugesund Kunstforening/Gunvor Saltvik