HAUGESUND KUNSTFORENING
27.3 - 3.5.2015

ANDERS KJELLESVIK                        SAL 1             

FOUND AND LOST

Haugesund Kunstforening har gleden av å presentere Found and Lost, en separatutstilling med malerier og installasjon av Anders Kjellesvik. Tittelen er hentet fra en science fiction-fortelling hvor hovedpersonens kamp for å oppnå velstand er i ferd med å hjemsøke ham.

Kjellesvik sin maleriske praksis er en pågående prosess med å dokumentere selvet. Han arbeider med tynne, transparente lag av olje og akrylmaling på lerret, hvor han kobler sammen utdrag fra reiser, menneskemøter og visuelle inntrykk. Fargepaletten skifter mellom dyp fiolett og levende og intense grønn- og blåtoner. Bildene skildrer hverdagslige situasjoner, landskap, objekter og menneskefigurer. Uttrykket veksler mellom realisme og abstraksjon. Tomme steder og ambivalente mellomrom er blandet sammen. Bakgrunnsmaterialet baserer seg også på uformelle portretter av venner i private sfærer og naturlige omgivelser. Synsvinkelen skifter mellom et intimt og et distansert blikk. Verkene er et ekko av minner og inntrykk; når de vises sammen, skaper de nye og selvstyrte fortellinger.

Historiene spenner fra det enkle til det mangfoldige. Tree Called Nowhere, er basert på en skisse av et ensomt tre, på en flytende blanding av jord og vann satt opp mot en intens skyggefull himmel. Dressing up (Hovedøya) er inspirert av performative aspekter fra franske tableau vivant (levende bilde) og tysk Freiluft Theater (utendørsteater); en gruppe på fem personer i en omkledningssituasjon fra en tur kunstneren tok med venner til Hovedøya utenfor Oslo. Camp (Nordmarka) viser en midlertidig teltleir for bostedsløse i skogen i Nordmarka. Abstraksjon av figurative motiver manifesterer seg i poetiske refleksjoner fra reiser og steder, gjennom flyktighet og transparens. Landskap transformeres til geometriske former, sinuskurver, rytmer og repetisjoner. Arbeidene fylles av et imaginært, drømmeaktig uttrykk, iverksatt av en utferdstrang.

Anders Kjellesvik er født i 1980 på Stord. Han bor og arbeider mellom Berlin og Oslo. Han jobber med en rekke ulike teknikker og medier, blant annet maleri, skulptur, installasjon og performance. Kjellesvik har hatt en høy utstillingsaktivitet i Norge og internasjonalt. I 2015 hadde han separatutstillingen Über Ende und Anfang på anerkjente Galerie Michael Janssen i Berlin, og i april er han representert på Art Brussel. I 2014 organiserte og kuraterte han prosjektet How green was my valley, et internasjonalt uteromsprosjekt i forbindelse med Vevringutstillinga sitt 35-årsjubileum. I 2016 har han separatutstilling på Galleri LNM i Oslo.

Nyere gruppeutstillinger inkluderer Skulpturbiennalen, Vigelandsmuseet (2013); Vestlandsutstillingen (2013); drawNEARFAR, Winchester Gallery, England (2013); Undercover: A Dialect, VISUAL Centre for Contemporary Art, Carlow, Irland (2013); Welcome to the Neighbourhood, Askeaton Contemporary Arts, Limerick, Irland (2013); og The Circle and the Square, Grunerløkka Kunsthall, Oslo, Norge (2013).

I tillegg til sin individuelle praksis arbeider Kjellesvik i samarbeid og har kuratert flere utstillinger og prosjekter. Siden 2004 har han jobbet med Andreas Siqueland i deres fellesprosjekt aiPotu. Arbeidet er basert på reisevirksomhet og tar ofte form av unike, midlertidige intervensjoner i det offentlige rom. aiPotu har stilt ut på blant annet Museo d'Arte Orientale, Torino (2012); Kunstnernes Hus, Oslo (2009); 16th Biennale of Sydney – Revolutions Forms That Turn (2008); Palais de Tokyo, Paris (2008); og Kunsthallen Nikolaj, København (2007).

www.anderskjellesvik.com

Utstillingen er støttet av Norske Kunstforeninger.