NIKOLAI ASTRUP og naturens hemmelige liv

Foto: Dag Fosse / KODE ­– Olje på lerret, 93 x 110 cm. Sparebankstiftelsen DNB / Astrupsamlingen / KODE, Bergen Kunstmuseum, Norge

Torsdag 31. mai kl. 17.00 inviterer vi til KUNSTSUPPE og spennende foredrag med kunsthistoriker og stipendiat ved KODE Astrup-senter i Bergen, Kesia Eidesen. kr. 150,-. Alle hjertelig velkommen!

Nikolai Astrup og naturens hemmelige liv:

Har planter følelser og hukommelse? Lever trær i familier som passer på hverandre? Plantenes hemmelige liv er stadig til undersøkelse, med bøker som Trærnes hemmelige liv (2016) og kontroversiell forskning på planters «intelligens» og adferd (Morgenbladet, mars 2018).

Plantene i Nikolai Astrups (1880–1928) bilder ser ofte forunderlig levende ut. Hans mange hagemotiver viser et mangfold av spirende vekster. Vekstene fremstilles nøyaktig og er gjerne sentralt plassert. Slik kan et epletre og en rabarbraplante fremstå vel så godt portrettert som personene ved siden av.

Solfylte landskap med mennesker i sameksistens med naturen er typiske motiver i det man kaller vitalistisk kunst i de første tiårene av 1900-tallet. Edvard Munch fremstilte solen som naturens mest grunnleggende livskraft i monumentale veggmalerier. Gustav Vigelands skulpturer av kraftige menneskekropper i fri utfoldelse signaliserte sunnhet og nærkontakt med naturen. Vitalismen hos Astrup kommer til uttrykk i en inderlig naturinteresse, der naturen lever sitt eget liv.

Velkommen til foredrag om naturens hemmelige liv i Nikolai Astrups kunst!¨

Posted on May 30, 2018 .