H A U G E S U N D    K U N S T F O R E N I N G
16.10-8.11.2015

inger johanne nygren         Sal 2           

nature morte - med kjent størrelse

Hvem eller hva fortjener å gå over i historien? Haugesund Kunstforening presenterer to kunstnere som hver på sin måte finner verdi og skjønnhet i dengråe hverdagslighet. Kristoffer Evang viser malerier i utstillingen «Crossroads» i sal 1 og Inger Johanne Nygren viser akvareller i utstillingen «Nature Morte» i sal 2. Velkommen til vernissasje fredag 16. oktober kl. 18.00 i Haugesund Billedgalleri.

Inger Johanne Nygren (f. 1948, Fredrikstad) avbilder en privat gjenstandsverden vi kjenner så godt at vi knapt legger merke til den – ofte med vekt på å vise slitte, brukte og verdiløse ting.

Utstillingen i Haugesund Kunstforening består av 100 stilleben med en fyrstikkeske (den kjente størrelsen), og en liten artefakt eller en liten bit natur ved siden av. Alt er malt i sann størrelse (1:1). Inger Johanne Nygren har gjennom flere år malt slike enkle stilleben av ”døde” gjenstander fra eget hverdagsliv. Hun legger tingene ut på bordet og maler dem i akvarellteknikk slik de faktisk ser ut og i naturlig størrelse. Både farge, form og skyggelegging gjør dem svært virkelighetsnære. Sett på avstand klarer hun nesten å lure oss til å tro at tingene virkelig er til stede og klebet opp på papiret. Men øyet blir lurt. Alt er omhyggelig malt med tynn akvarellpensel.

«Etter at nye medier som video, installasjoner, lys- og lydkunst har fått dominere kunstscenen i flere tiår, føles det befriende å møte en kunstner som fordyper seg i kunstens urformer, tegningen og akvarellfargene, med blikk for det samtidige», skriver kunstanmelder Øystein Hauge (Bergens tidende, 9. april 2013).

Inger Johanne Nygren er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Hun har hatt separatutstillinger i bla. Kunstnernes hus, Kunstnerforbundet, Galleri F15 og Hå Gamle Prestegard. Hun har også stilt ut på Høstutstillingen hele 10 ganger, og hun er innkjøpt av bla. Nasjonalmuseet og Norsk Kulturråd.

Fotodokumentasjon: Gunvor Saltvik