HAUGESUND KUNSTFORENING
27.3 - 3.5.2015

JON HARALD GLOMSÅS                      SAL 2             

Selvportretter har alltid hatt en stor plass i Glomsås sitt virke og med ujevne mellomrom kretser han også innom sitt eget private liv i kunsten sin. Til utstillingen i Haugesund Kunstforening har han med seg et selvbiografisk prosjekt han har arbeidet med over en tre års periode.

Et 19 år langt ekteskap tok slutt, og han var den som satt igjen og ikke helt skjønte hvorfor. Glomsås forlot alt ved sitt gamle liv og dro hjem til fødestedet Harstad: «Jeg pakket ikke sakene mine og dro. Jeg tok med meg noen klær og dro, og noen timer senere satte jeg opp i mot andre delen av landet. Jeg hadde ikke med meg så mye som en blyant, jeg lot alt av utstyr og arbeider være igjen og har ikke hentet det siden. Jeg dro til Clas Ohlson og kjøpte tusjpenner og tegneblokker. Jeg tegnet tomme rom, sorte vinduer, biller og tulipaner, kofferter og dobbeltsenger med én dyne. Jeg tegnet telt. Det ble hundrevis av tegninger på kort tid, mye sort-hvitt men etterhvert også farger. Kvaliteten var hinsides, jeg tegnet bare for å holde meg oppe. Etter hvert så jeg ikke på tegningene, jeg la dem bare i bunker.»

Etter at den første panikken og sorgperioden var over, begynte Glomsås aktivt å bearbeide bruddet gjennom sitt eget kunstnerskap, og mer spesifikt gjennom tegning. Han begynte å se på bruddsorgen som et interessant prosjekt i seg selv, en erfaring han ville undersøke nærmere. Prosjektet har blitt en studie i kunstnerens eget selv, hans reaksjoner på det som skjedde og hvordan han har reflektert i tiden etterpå.

Glomsås har også med seg en serie malerier og noen objekter. Det tok lang tid før han begynte å male etter skilsmissen, selv om maleriet alltid har vært hans foretrukne medium. Da han tok opp igjen penslene fortsatte han der han slapp, to år før, men likevel farget av sine erfaringer i mellomtiden. Maleriserien har han dedikert til sin eks-svigermor som alltid har likt maleriene hans, som ofte har vært en god samtalepartner, og som han fortsatt har faglig dialog med. Slik representerer eks-svigermor og maleriene et bindeledd mellom før og nå.

Jon Harald Glomsås født i 1968 i Harstad, er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (1991-95). Han har stilt ut i Rygge og Svolvær Kunstforeninger, på Vestlandutstillingen og på Den Nordnorske utstilling m.m. Han har hatt utsmykningsoppdrag på Voksen skole i Oslo og Jørstadmoen skole i Lillehammer. Han har også mottatt kunststipend fra Vederlagsfondet og fra Bergen kommune.

Utstillingen er støttet av Norske Kunstforeninger.