Back to All Events

VERNISSASJE - alle hjertelig velkommen!

Daniel Østvold (maleri, skulptur) og Ingwill M. Gjelsvik (tegning)

Daniel Østvold        Sal 1        

Utstillingen består av 36 oljemalerier og 2 skulpturgrupper i pappmache. Arbeidene er i små formater, og viser diverse situasjoner og oppstillinger med tilbakeblikk som felles tema. Maleriene og skulpturene er stort sett basert på skisser og akvareller fra reiser i Frankrike, Russland og Finland. 
Skulpturgruppen Fotgjengere beskriver for eksempel et miljø fra en av Helsinkis sentrumsgater, mens maleriserien Korolev henter motivene fra en av Moskvas forsteder. Arkitektur og framkomstmidler er av eldre årgang, for å gi arbeidene et bevisst nostalgisk fokus, noe som også understrekes med den realistiske, modellerte formen.
Av og til er tilbakeblikkene av mer mytisk karakter, som i maleriserien Lady Godiva, hvor en middelalderlegende fra Coventry illustreres. Skulpturgruppen 1814 er en kommentar til årets grunnlovsjubileum, 5 hender med fjærpenner signerer papirark i falmede valører.
Daniel Østvold (f. 1955) har tidligere stilt ut separat bl.a. i Galleri Riis, Kunstnerforbundet, Stenersenmuseet, Bergen Kunstforening, Trondheim Kunstmuseum og Haugar Vestfold Kunstmuseum. Han arbeider også som kurator (bl.a. Norsk Skulpturbiennale 2011 ), som katalogskribent, kunstkonsulent og underviser i kunstfag. www.haugesund-billedgalleri.net

Ingwill M. Gjelsvik    Sal 2        Still Life - Det lille bedrag? 

Det refleksive perspektivet på verden rundt oss står sentralt i Ingwill M. Gjelsvik sitt arbeid. Hun tar utgangspunkt i det hverdagslige, det vi omgir oss med daglig som vi kanskje ikke legger merke til og tar for gitt. Med hovedvekt på det som befinner seg på bakkenivå nærleser hun naturen og menneskenes inngrep i den.

I første omgang kan tegningene leses som vakre naturstudier eller stilleben, inntil betrakteren legger merke til at noe er i ferd med å inntreffe eller allerede har skjedd. Bildene springer ofte ut av en følelse av uro men også en tanke humor. Kunstneren tar gjerne utgangspunkt i stilleben-tradisjonens detaljerte realisme og skjulte symboler, og den greske tradisjonen for trompe l'oeil som etterligner naturen, som nederlandske kunstnere også kalte «bedriegertje» – det lille bedrag. 

Et sentralt tema i stilleben-tradisjonen er også «vanitas» - en moralsk påminnelse om alle tings forgjengelighet og nytelsens nytteløshet. I triptykonet «Frukt», en tegnestudie av et halvråtent eple forsøker kunstneren å reparere frukten, som om det var en hullete sokk. Et tragikomisk forsøk på å stoppe oppløsningen, holde verden sammen ved hjelp av godt gammeldags håndarbeid. Kunstneren er opptatt av å skape tankeforstyrrelser i våre forestillinger og forventninger om hva natur er og hva som er naturlig - og for hvem?

Ingwill M. Gjelsvik er utdannet ved Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam (1989/90) og ved Vestlandets Kunstakademi, Bergen (1985/89). Hun har hatt separatutstillinger i Tegnerforbundet, Christianssand Kunstforening, på flere kunstnersentre og på galleri BOA i Oslo. Hun har deltatt på en lang rekke gruppeutstillinger, hun er blitt antatt ved Høstutstillingen flere ganger og har mottatt mange offentlige stipendier. www.ingwillgjelsvik.no

Earlier Event: September 15
LYD #25
Later Event: September 25
KUNSTSUPPE