H A U G E S U N D    K U N S T F O R E N I N G
12.1 - 11.2.2018

MARIT ROLAND                 PAPER dRAWINGS #24           

papirskulptur/installasjon

Haugesund Kunstforening inviterer til årets første utstillinger med Marit Roland (sal 1) og Lars M. Aurtande (sal 2). Velkommen til utstillingsåpning i Haugesund Billedgalleri fredag 12. januar kl. 18.00.

Paper Drawings er en serie i forlengelse av Marit Rolands tidligere tradisjonelle tegnpraksis. De stedsbaserte installasjonene danner skulpturelle tegninger i rom og er en forskyvning av papirets rolle i et tegneunivers. Verkene har tredimensjonal form med skulpturelle trekk, men kunstneren fastholder at dette er tegning.

«Jeg tegner med istedenfor på papiret», sier Marit Roland.

Serien Paper Drawings tar utgangspunkt i enten arkitekturen eller i rommets små detaljer som f.eks. en stikkontakt. Deretter begynner kunstneren å tegne i rommet ut i fra et intuitivt utgangspunkt; noen ganger på veggen, andre ganger på gulvet eller hengende fra taket. Hver bevegelse er med på å skape verkene, fra kaotiske slåsskamper hvor papiret nesten brister, til stødige repetitive handlinger. Fra store installasjoner som er preget av høyt fokus og repetisjon til mindre øyeblikkstegninger der kraften fra bestemte håndtrykk bestemmer tegningens form.

Det er en performativ og krevende prosess å sette opp et nytt verk ved de respektive visningsstedene. Paper Drawings er forgjengelig og kan ikke flyttes på i sin helhet. Det kan lages på nytt, men vil aldri kunne vises identisk på to steder. Etter endt utstilling blir verket resirkulert og papiret får et nytt liv etter sin tid som kunst.

For kunstneren oppstår det en ambivalens i det å gi slipp på noe som har krevd så stor dedikasjon: «Jeg ser verkene tilintetgjøres, men opplever parallelt en stor frihet i det å jobbe på denne måten. Og jeg lar meg fascinere over at noe så trivielt som en papirrull kan bli verdifull, for deretter å bli nærmest ubetydelig igjen», sier Marit Roland.

 Marit Roland (f. 1981 i Kristiansand) bor og arbeider i Oslo. I 2012 fullførte hun en mastergrad ved Kunstakademiet i Trondheim (NTNU). Samme år ble hun tildelt Sparebanken Pluss og Sørlandets Kunstmuseums kunstnerpris for serien Paper Drawings. Hun har hatt en rekke separatutstillinger ved blant annet Blaafarveværket, Nyfossum (2017), Møre og Romsdal Kunstnersenter (2016), Museo D’Arte Contemporanea Villa Croce i Genova (2014), Tromsø kunstforening (2013) og Kristiansand Kunsthall (2013), samt deltatt i en rekke gruppeutstillinger, som ved Las Francesa i Valladolid (2017), Prosjekt Normanns (2016), Sørlandet Kunstmuseums jubileumsutstilling (2015), Høstutstillingen (2014) og Norsk Skupturbiennale (2013).

Utstillingen er støttet av Kulturrådets Utstillingsstipend.

For mer informasjon om Marit Roland: https://maritroland.wordpress.com/