MÅNEDENS BILDE FRA TJØRHOM-SAMLINGEN

Mars

svallaug svalastoga (NO): måker,1956, fargetresnitt, 420 x 320 mm

Svallaug Svalastoga (Rauland, 1920-1978) norsk maler og grafiker. Hun studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og var elev av Aage Storstein på Statens kunstakademi i Oslo.

Svalastoga er best kjent som grafiker. Hun fant tidlig fram til tresnittet og har fulgt opp tradisjonen fra 1950-årenes norske «fargetresnitt-skole». Hun har dessuten arbeidet mye med akvarell, men også her er effekten mer grafisk enn egentlig malerisk.

«Måker» er et godt eksempel på hennes grafiske uttrykk. Hun gir vanligvis bildene et dekorativt inntrykk. Motivet er gjerne tegnet opp med markerte konturer, og de varme fargetonene som ofte domineres av oker og grått, er i slekt med hennes fargevalg i tresnittet. Kunsten hennes er enkel og upretensiøs og tar utgangspunkt i naturen. Svallaug valgte gjerne motivene sine blant blomster og dyr, basert på grundige studier i naturen og i dyrehagene i København, Paris og Roma. Hun hadde studiereiser i Sverige, Danmark, Frankrike, Spania og Italia.

I senere år bodde, Svalastoga for det meste i Lofoten, og høsten 1966 kjøpte hun det gamle handelshuset Borgvær i skipsleden nord for Vestvågøy. I akvarellene fra Lofoten har det karakteristiske øyriket satt sine spor i gjengivelsen av fjellformasjoner og holmelandskap med fugler og steiner, for det mest i fri gjendiktning.

Etter hennes død gav familien en representativ samling av hennes tresnitt til Vinje Kommune. De ble vist på en rekke minneutstillinger og har fått permanent plass i Dyre Vaa-huset i hjembygden Rauland.

Hun hadde flere utstillinger i Norge men også utenlands. Svallaug er representert i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo, men også i andre kunstsamlinger i Norge og i utlandet som USA og Danmark.

Kilde: https://nkl.snl.no/Svallaug_Svalastoga

 

Les mer om Tjørhom-samlingen

2015

Se månedens bilde

2014

Se månedens bilde