MÅNEDENS BILDE FRA TJØRHOM-SAMLINGEN

mai

Rolf Kristiansen (NO): protest,1950, tresnitt og xylografi, 460 x 300 mm

Rolf Kristiansen: Protest, 1950, tresnitt og xylografi, 460 X 300 mm

Rolf Kristiansen (Rygge, 1906) norsk maler og grafiker. Han studerte på Moss tekniske aftenskole under dekorasjonsmaler Jansen; Statens Kunstakademi, Oslo under Halfdan Strøm 1928–29; elev av Jacob Sømme.

Kristiansen debuterte på Høstutstillingen i 1937 med Selvportrett (tegning, 1936). Men det var først med separatutstillingen i Galleri Per, Oslo i 1946 at han fikk sitt virkelige gjennombrudd. Her viste han tresnitt, hovedsakelig i sort og hvitt, men med enkelte innslag av pålagte pastellfarger.

Han var påvirket av Edvard Munch. Kristiansen ønsket i sine tresnitt å gi et så spontant uttrykk som mulig for sine følelser og opplevelser. Motivkretsen omfattet bl.a. død, tilintetgjørelse, ekstase og ensomhet. Kristiansen eksperimenterte med formspråk, og han utnyttet spillet mellom sort og hvitt, som i «Protest», og mellom trykksverte og farger der hvor pastellstift er anvendt. Hans malerier er i motivvalg, form og teknikk også nært beslektet med tresnittene.

Han hadde flere utstillinger i Norge men også utenlands. Kristiansen er representert i Nasjonalgalleriet i Oslo, men også i andre kunstsamlinger i Norge og i utlandet som Sverige og Danmark.

Kilde: https://nkl.snl.no/Rolf_Kristiansen

 

Les mer om Tjørhom-samlingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015

Se månedens bilde

2014

Se månedens bilde